fbpx

Om

Om oss

Grand Hotel Saltsjöbaden ligger vackert beläget i hotellviken vid Baggensfjärden, bara 30 min med Saltsjöbanan från Stockholms city. Hotellet har anor från slutet av 1800-talet då familjen Wallenberg lät uppföra hotellet med idén om en svensk Riviera. Sedan dess har hotellet gästats av såväl bad- som konferensgäster, kungligheter och filmstjärnor.

Hösten 2015 fick hotellet nya ägare med planer om att återskapa hotellets forna glans i ny tappning. Hotellet har 137 hotellrum, restaurang, 10 konferens- och grupprum och vacker festvåning samt pool och spa. Kungliga Svenska Segelsällskapets Gästhamn, KSSS ligger vid hotellet och erbjuder, såväl inseglande gäster som gäster som önskar besöka skärgården, en plats att ankra och kasta loss ifrån.

Historia

Grand Hotel Saltsjöbaden grundades av K. A. Wallenberg (1853-1938), en av de mest inflytelserika männen i Sverige, som spelat en central roll inom svensk finans och industri. De verksamheter han en gång startade har expanderats av familjen Wallenberg under generationer, och har fortsatt ökat inflytande i dag.

Idén att bygga ”en svensk Riviera” föddes under en visit i Monte Carlo, och vid hans återkomst till Sverige, började K.A. Wallenberg söka efter det mest attraktiva läget för sina drömmars palats. År 1892, var konkurrensen hård bland arkitekter som önskade bygga Grand Hotel, omgivet av havet och skogen utmed kusten i Saltsjöbaden. Tävlingen vanns av arkitekten Erik Josephson. Senare samma år lade den svenska kungen Oskar II den första hörnstenen till det nya hotellet.

Grand Hotel byggdes i den Franska stilen, inspirerat av det berömda Hotel de Paris i Monte Carlo. Både K.A. Wallenberg och hans fru Alice var djupt engagerade i arbetet, och lade ner mycket omsorg på minsta detalj i konstruktionen och inredningen. Under Grand Hotels invigning år 1893, kommenderades hela den svenska flottan av Kung Oskar II att ankra i viken framför hotellet och skjuta salut. Under denna dag fanns inga av flottans skepp längs landets kuster för att försvara landet! Dessutom hade Kung Oskar II beställt två värdefulla vaser av porslin och guld med porträtt av Drottning Sophia och Kungen själv. Dessa två magnifika vaser pryder hotellets lobby än idag, och står på var sin sida av den gamla öppna spisen – på samma ställe som de installerades vid invigningsceremonin!

Snart blev hotellet en mycket populär tillflyktsort, och K. A. Wallenberg lät bygga en järnvägsförbindelse från Stockholm, Skandinaviens huvudstad, direkt fram till hotellets stora entré! Detta gjorde det möjligt för gästerna att komma till hotellet och koppla av i den vackra svenska naturen, medan hotellets alla inrättningar – restauranger, barer, bankettsalar och konferenssalar, med mera – förblev lättillgängliga. År 1874 byggde Régis Cadier det världsberömda Grand Hotel i Stockholms centrum. Senare tog Wallenbergfamiljen över även det hotellet, och drev det i generationer. Ända sedan dess invigning har Grand Hotel Saltsjöbaden spelat en viktig roll både nationellt och internationellt; fredsförhandlingar har hållits här under krigstider, statsöverhuvuden har hållit konferenser här, och både Kungliga familjemedlemmar och Hollywoodkändisar har njutit av att besöka hotellet. Något som är värt att nämnas är att huvudavtalet mellan Svenska Arbetsgivareföreningen och Landsorganisationen i Sverige skrevs på hotellet 20 december 1938 och kom senare att kallas för ”Saltsjöbadsavtalet”. På havssidan framför hotellet finns två antika flaggstänger och en skulptur av en skridskoåkare – till minnet av världens första vinterolympiad.

Den 21 September år 2015  ägs Grand Hotel i Saltsjöbaden av Lustgården Saltsjöbaden AB . Driften av hotellverksamheten tags över av det nybildade driftbolaget Grand Hotel Saltsjöbaden AB.

Gunnar Järvhammar och Mikael Solberg har genomfört affären och kommer tillsammans att arbeta med att förädla och utveckla hotellet samt området runt omkring.