fbpx

Historia

Historia

Grand Hotel Saltsjöbaden grundades av K. A. Wallenberg (1853-1938), en av de mest inflytelserika männen i Sverige, som spelat en central roll inom svensk finans och industri. De verksamheter han en gång startade har expanderats av familjen Wallenberg under generationer, och har fortsatt ökat inflytande i dag.

Idén att bygga ”en svensk Riviera” föddes under en visit i Monte Carlo, och vid hans återkomst till Sverige, började K.A. Wallenberg söka efter det mest attraktiva läget för sina drömmars palats. 1892 var konkurrensen hård bland arkitekter som önskade bygga Grand Hotel, omgivet av havet och skogen utmed kusten i Saltsjöbaden. Tävlingen vanns av arkitekten Erik Josephson. Senare samma år lade den svenska kungen Oskar II den första hörnstenen till det nya hotellet.

Grand Hotel byggdes i den franska stilen, inspirerat av det berömda Hotel de Paris i Monte Carlo. Både K.A. Wallenberg och hans fru Alice var djupt engagerade i arbetet, och lade ner mycket omsorg på minsta detalj i konstruktionen och inredningen. Under Grand Hotels invigning år 1893, kommenderades hela den svenska flottan av Kung Oskar II att ankra i viken framför hotellet och skjuta salut. Under denna dag fanns inga av flottans skepp längs landets kuster för att försvara landet! Dessutom hade Kung Oskar II beställt två värdefulla vaser av porslin och guld med porträtt av Drottning Sophia och Kungen själv. Dessa två magnifika vaser pryder hotellets lobby än idag.

Snart blev hotellet en mycket populär tillflyktsort, och K. A. Wallenberg lät bygga en järnvägsförbindelse från Stockholm direkt fram till hotellets stora entré! Detta gjorde det möjligt för gästerna att komma till hotellet och koppla av i den vackra svenska naturen, medan hotellets alla inrättningar – restauranger, barer, bankettsalar och konferenssalar, med mera – blev lättillgängliga.

1874 byggde Régis Cadier Grand Hotel i Stockholms centrum. Senare tog Wallenbergfamiljen över även det hotellet, och drev det i generationer. Ända sedan dess invigning har Grand Hotel Saltsjöbaden spelat en viktig roll både nationellt och internationellt; fredsförhandlingar har hållits här under krigstider, statsöverhuvuden har hållit konferenser här, och både Kungliga familjemedlemmar och Hollywoodkändisar har njutit av att besöka hotellet. Något som är värt att nämnas är att huvudavtalet mellan Svenska Arbetsgivareföreningen och Landsorganisationen i Sverige skrevs på hotellet 20 december 1938 och kom senare att kallas för ”Saltsjöbadsavtalet”. På havssidan framför hotellet finns två antika flaggstänger och en skulptur av en skridskoåkare – till minnet av världens första vinterolympiad.

Idag är Grand Hotel Saltsjöbaden ett första klassens hotell som erbjuder restauranger, barer, bankettsalar, konferensrum, spa, samt en gästhamn. Grand Hotel Saltsjöbaden, med dess välrenommerade höga internationella standard, anses vara ett av Sveriges mest attraktiva hotell med dess unika placering angränsande till Sveriges huvudstad.

Sedan 21 september 2015 ägs Grand Hotel i Saltsjöbaden av Lustgården Saltsjöbaden AB . Driften av hotellverksamheten togs över av det nybildade driftbolaget Grand Hotel Saltsjöbaden AB.